LovingPotatoes.com - lees hier alles over de basisbereiding 'pureren en stamppot maken'

Basisbereiding

PUREE
STAMPPOT

DE BASIS STAP VOOR STAP….

Bij zowel puree als stamppot worden gekookte aardappelen fijngestampt. Bij stamppot worden er op een bepaald moment groenten aan de aardappelen toegevoegd en gemengd. Hoe precies is afhankelijk van het recept.

Puree

  • Kook de aardappelen tot ze helemaal door en door gaar zijn en giet ze af, volg hiervoor de stappen van de basisbereiding ‘koken’
  • Verwarm wat melk in een pannetje of in de magnetron (op 1 kg aardappelen ca. 150 ml melk)
    Als je geen melk wil gebruiken, kan je ook het kookvocht gebruiken
  • Stamp ze in pan fijn met een stamper of een pureeknijper (gebruik geen staafmixer: hierdoor gaan de zetmeelmoleculen stuk en wordt de puree lijmerig)
  • Voeg al roerend met een houten spatel zoveel melk (of kookvocht) toe, dat een fijne smeuïge puree ontstaat
  • Om de puree extra romig te maken: voeg wat boter toe (ongeveer 25g op 1 kg aardappelen). Dit is echter niet noodzakelijk.
  • Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerende.
  • Breng dan de puree op smaak met wat zout, peper en voeg eventueel wat nootmuskaat toe

Stamppot

Omdat je nagenoeg alle groentesoorten kunt gebruiken, zijn er van stampotten zeer veel varianten te bedenken. Per recept varieert het moment waarop de groenten worden toegevoegd. Bij sommige varianten worden de groenten rauw door de gekookte aardappelen gestampt. Er zijn echter ook varianten waarbij de groenten apart worden verwarmd of gekookt en later worden toegevoegd. Tenslotte zijn er ook stamppotten waarbij de groenten worden meegekookt met de aardappelen. Uiteindelijk is het recept daarin leidend.

Tip!

Een mooie gladde puree kun je ook maken met behulp van een bolzeef: pak een grote lepel, schep een flinke schep gekookte aardappel in de zeep en wrijf met de onderkant van de lepel de puree door de zeef.

Zelf aardappelpuree of stamppot maken - zo doe je het! Lees de basisbereiding op LovingPotatoes.com

DE JUISTE AARDAPPEL!

Jac van den Oord - Kruimige aardappelen

Voor puree of stamppot heb je een kruimige aardappel nodig: een aardappel die na het koken gemakkelijk uit elkaar valt en eenvoudig te stampen of pureren is. Lekker bloemig dus! Kruimige aardappelen zijn onder andere Eigenheimer, Irene, Frieslanders en Doré. In het voorjaar zijn er, voordat de eerste Nederlandse nieuwe aardappelen komen, ook een aantal weken Malta primeur-aardappelen verkrijgbaar: ook deze aardappelen lenen zich zeer goed voor het maken van puree of stamppot.

Tip! Portiegrootte

Houd per persoon een portiegrootte aan van circa 200 gram

Meer met deze basisbereiding…